уторак, 20. март 2012.

Cvetna terapija





Istrazivaci iz Rutgersasu izvrsili niz ogleda uz pomoc kojih su dosli do saznanja kako koja vrsta cveta utice na ljude.  Utvrdili su da ne igra samo cvet ulogu u stvaranju dobrog raspolozenja, izbor odredjene boje je veoma bitan a postoje indicije da odredjena cvetna vrsta u nekim bojama moze da dovede do lakseg izlecenja pojedinih bolesti. I kineski iscelitelji  koji dugi niz godina veruju u "Flover Pover" tvrde da je veoma bitno izabrati pravu vrstu cveca i da njegove karakteristike poput snage boje i njegove energije igraju veoma veliku ulogu u nasim zivotima. Oni tvrde da se cvece moze iskoristiti za dozivanje pozitivne energije ali i izlecenje bolesti.  Svaka boja stvara razlicite frekvencije i kako oni tvrde te frekvencije putuju  kroz mreznjace i ocnog zivca sto dovodi do niza pozitivnih reakcija u telu. Neurotransmiteri koji se javlja tad u telu , izaziva proizvodnju hormona kao sto su umirujući melotonin, podsticanje hormona kao zto su adrenalin i raspolozenje podsticanje hormona kao što je serotonin.

Povecanje energije sa crvenim ruzama
Crvena boja izaziva najsporije vibracije alii najduze, ona stimulise nadbubrezne zlezde i podstice energiju.

Perunike povecavaju poverenje
Indigo boja stimulise pinealne zlezde, mozak, koji je regulator sna. Indigo takođe pomaze da se oslobodi um od brige, straha i inhibicije.

Poboljsajte budnost uz pomoc suncokreta
Zuta boja stimulise mozak, sto dovodi do tog da smo rzaboritiji i odlucniji.  A posto zuti suncokreti podsecaju na sunce i samim tim na dnevnu svetlost uzivanje u njima dovdovi do pojacane doze optimizma. 

Hortenzije za lepsi san
Plava pokrece proizvodnju melotonina, hemikalija koja nam pomaze da se opustimo i spavamo cvrsto. Plava takođe stimulise tiroidne zlezde tiroksina da objavi, hormon koji regulise metabolizam.


Opustite se uz kantarion
Zeleni utiče na nervni sistem, sto omogucava da disete polako i duboko, a to usporava proizvodnju hormona stresa i pomaze da se opustimo.


Sprečavanje alergije sa narandžastim Daisies
Narandžasta jača imuni sistem i pluća, koji može odbiti alergija proleće. Narandžasta takođe ima snažan blagotvorno deluje na probavni sistem i može da stimuliše seksualne organe.


Delphinium protiv stresa
Ljubicasta nas hladi, ublazava osip i opekotine, kao i suzbijanje gladi i balansiranje metabolizama. On takođe stimulise hipofiza, deo mozga koji oslobađa napetost u borbi protiv beta endorfina.






bubamarac · 403 views · Leave a comment 
02 Nov 2010 

Poslati virtualni cvet na fb ili napisati mail, mozda je bezbolnije poslati sms. Lepo je to ali gde je tu romantika? Mnogo je lakse kupiti neki poklon, napisati poruku ili mejl, nego se potruditi i sam osmisliti nacin da voljenoj osobi kazemo koliko je volimo i koliko nam znaci. Vremena se menjaju i dosta tog se danas radi mnogo lekse nego pre ali samim tim se i gubi znacaj pravih vrednosti. Nije tesko nabrojati prilike kad jaci pol poklanja cvece lepsem polu, dan zena, valentinovo, rodjendan i eventualno godisnjica zabavljanja ili braka i to je to. U zadnjih nekoliko decenija se izgubilo znacenje cveca ali nekad se tacno znalo sta znaci koji cvet pa cek i koja boja ima koje znacenje. Ne mislim da se sad treba vracati bas toliko daleko i pisati poruku preko cvetnog aranzmana kao sto se ranije radilo ali ima i sad zanimljivih aranzmana. Ako niste sigurni koji je omiljeni cvet osobe kojoj poklanjate cvet odlucite se za ruze ali moze da se kupi i vec gotov buket koji ce se uklapati lepo uz enterijer. Zacinsko bilje ce u vecini slucajeva obradovati svakog ko ga dobije, izgleda dekorativno a moze da se upotrebi za lepo spremanje jela. Pun pogodak ce svakako biti i saksijsko cvece, ali i tu ima jedan zanimljiv momenat. Umesto cveta u saksiji uzmite ukrasnu saksiju za vec postojeci cvet u vasem domu. Tim postupkom cete dati do znanja da ipak znate sta vasa voljena uzgaja od cveca, samo treba izmeriti dimenziju vaksije i uzeti broj vecu sakiju. Estetski i vrednosni sistem je u danasnje vreme pomalo deformisan ali romanticav pazljivo odabran poklon vraca u vezu osvezenje i unosi novinu. Svakako da postoji i ona strana kad se nakon svadje ili nesporazuma podmicuje partner uz pomoc poklona ali ni romanticni pokloni ne ostaju nezapazeni. 
bubamarac · 3695 views · 1 comment 
07 Sep 2010 



Ako trebate napraviti aranzam za kratko vreme ovo je pravi izbor za vas. Cvece koje se nalaziu staklenim posudama koje su napunjene sa vodom ce izgledati dekorativno i nesvakidasnje. Orhideje nabavljene u cvecari, tulipani iz vrta ili grancica u cvetu sa drveta, za sta god da se odlucite necete pogresiti. Cvecu nece smetati sto se nalazi potopljeno u vodu cak ce mu i dobro doci. Izbor cveca treba prilagoditi enterijeru a ako se bas ne uklapa uz pomoc sitnih detalja ce se uklopiti. Nakon sto ste izabrali cvece treba izabrati posude, vaze, cinije, ukrsne kugle, tegle u principu sve staklene posude ce izgledati lepo kad se u njima nalazi cvece. Ako se konbinuje vise vaza dobice se upecatljiv aranzman. Mozete koristiti istu vrstu cveca u svakoj vazi ili izabrati razlicite cvetne vrste u istoj paleti boja. Takodje mozete da odaberete da dodate neki detalj u vaze. Za zen izgled stavite sloj crnih glatkih kamencica na dnu vaze. Ako zeliteza blistav aranzman tad su pravi izbor svetlucavi kristali koji ce izgledati inenadjujcće kada se svetlost svece bude reflektovala kroz njih. Mozete izabrati providan kristal ili  jedan hrabar izbor kao sto je duboko crvena ili smaragd boja. Takodje izbor sveca koje plutaju iznad cveca moze imati zgodan efekat. Da  cvece nebi  plutalo na vrhu vaza, moracete da prilozite otezanje za cvece. Ribolov tegovi su mali srebrni koji se uz pomoc male omce pricvrste za stabljiku cveta i tako omoguce da se cvet nalazi ispod povrsine vode. Jednostavan nacin je i da se dodavanjem kamenjcica ili sljunkana na dno obezbedi podloga koja ce drzati cvece. Posto se cvece postavi u zeljeni polozaj dodaje se ova podloga koja ce ga drzati u zeljenom polozaju. Za izradu ovih aranzmana se preporucuje destilovana voda da se talogiz obicne nebi spustio na cvece i umanjio njegovu lepotu. Znajuci kako nasi ljudi znaju biti stedljivi i da jako vole svileno cvece treba napomenuti da bi se ako je to njihov izbor trebalo testirati. Moze se desiti da lepilo popusti i cvet se raspadne, da pusti boju i da se ne vidi cvet od boje ili da se deformise. Da bi se ovo izbeglo treba vestacki cvet barem jedan dan ranije potopiti u vodu i pratiti sta se desava sa njim. Jedan od problema koji se javljaju prilikom izrade ovih aranzmana je prevelika kolicina cveca. Puno cveca u vazi ce samo pokvariti aranzman, ako imate vise ubranog cveca uzmite nekoliko posuda i raspodelite ih u njih. Paznju treba obratiti i na izgled cvetova jer voda sve uvelicava i svako ostecenje na listovima i cvetovima ce se videti. Za ove aranzmane ne treba puno vremena da se naprave ali zato treba dosta vremena za njihovo odrzavanje. Svaka pojava trulezi se mora odstraniti. Barem jednom dnevno treba oribati vazu ali i cvece koje se koristi.


bubamarac · 633 views · Leave a comment 
23 Aug 2010 

Verujem da mnogim koji posecuju forum biljnocarstvo.com dolazak hladnijih dana predstavlja veliki problem jer treba uneti u kucu dosta saksija. Ako se uzme u obzir i polazak u skolu, nabavka ogreva i radovi koje jesen i zima nose sa sobom posla ima jako puno a vremena jako malo. Kazu da je organizacija pola posla a to se pokazalo tacno i u slucaju ostavljanja zimnice. Mozda se cini da je to jednostavno posto se uglavnom zna ko sta voli da jede od zimnice ali treba uzeti u obzir da od  oktobra do aprila ima sest meseci i trebace vam oko 300 obroka. Da bi se olaksao ovaj posao bilo bi dobro napraviti okvirni jelovnik ali ostaviti mesta za pripremo novih jela jer jelovnik treba da je sto raznovrsniji.
Sta ce se naci na vasem tanjru to je licni izbor ali kako se sta ostavlja tu su pravila vec dobro utvrdjena. Naravno svako ima neku svoju tajnu i recept kao se sta sprema. Prilikom nabavke povrca najvaznije je izabrati zdrave i zrele plodove, nikad ne treba kupovati prezrelo povrce i voce. Jedan od nacina je duboko zamrzavanje. Ovde je fora zamrznuti povrce sto brze, cak na -40 stepeni da bi se kasnije cuvalo na -20 stepeni. Na ovaj  nacin nastaje ujednacena mesavina finih delica zamrznutog soka i biljnih gradivnih materija, sto je preduslov za nepromenjen kvalitet namirnica kad ih izvadite iz zamrzivaca. Bilo bi dobro da se povrce pre dubokog zamrzavanja blansira. Blansiranje je postupak pri kom se voce ili povrce potapa u vodu koja kljuca a zatim se potapa u hladnu vodu. Fora kod ovog postupka je u tome da vrela voda treba da cirkulise pa se preporucuje da se na kilogram povrca koristi deset litara vode, prilikom hladjena je najbolje povrce prebaciti u drugu posudu u kojoj je hladna voda te staviti posudu pod mlaz hladne vode i tako je drzati sve dok povrce ne bude ohladjeno. Kada se voce ili povrce blansira, vitamini se u njima duze zadrzavaju nego kada se zamrznu sirovi. Ako ste namernica blansirali tad ih prosusite izmedju dve krpe i slozite u tepsiju i stavite u zamrzivac. Moze se i veca kolicina sloziti u tepsiju tako sto ce kad se popuni jedan sloj stavi nailon ili celofan pa se na njega stavi novi sloj i tako koliko ima namernica. Kad se prpisno namernice ohlade izvadite ih i formirajte pakete sa zeljenom kolicinom.
Zamrznuto voce treba da zagreje na 20 stepeni i nakon toga ga odmah upotrebite, a zamrznuto povrce se direktno stavlja u vodu koja vri ili vrelo ulje i dalje priprema kao i sirovo. Voce koje je bilo zamrznuto ne sme se jesti dok se potpuno ne odledi, jer namirnice koje su veoma hladne mogu na sluznici usta i zdrela izazvati promene koje su veoma slične opekotinama. Pri pripremanju vodite racuna o tome da se zamrznuto povrce mnogo brze kuva od svezeg, pa pazite da se ne raskuva. 

Нема коментара:

Постави коментар