понедељак, 11. март 2013.

Tihuanaco i Puma Punku








Tihuanaco, smještena u Boliviji, je građevina kojoj se starost procjenjije na više od 17.000 godina, moguće da je i najstariji grad na svijetu. Skulpture Tihuanaco-a su konstruirane u istome stilu i sa istim enigmatskim izrazom kao i njihovi udaljeni rođaci sa Uskršnjeg otoka. Detalji sa njenih skulptura su zapanjujuće slični detaljima skulptura na Uskršnjem otoku. Puno detalja iz Tihuanaco-a se može vidjeti i u drugim civilizacijama. Stoljećima unatrag u Peru-u, može se vidjeti nekoliko istih uzoraka, može se vidjeti odakle su to naslijedili.

Možda najmisteriozniji od svih drevnih pronalazišta, leži nekoliko stotina metara dalje. Polje kamenih ruševina, smješteno u planiskom kraju Bolivije, slabo interesantno većini posjetioca, ujedno i uzbuđuje i stimulira maštu teoretičara o drevnim vanemaljskim posjetiocima. Najznačajniji komad dokaza u cjelokupnoj priči o drevnim astronautima - Puma Punku.

Dok su piramide u Gizi nevjerovatno postignuće, u usporedbi sa Puma Punku, piramide su dječja igračka. Logika ne postoji u Puma Punku. To su ogrome strukture koje samo leže razbacane, kao da ih je jaka sila isčupala i razbacala uokolo. Kameni blokovi u Puma Punku su tako precizno izrezani da su se nekada savršeno poklapali, kao komadići vrlo detaljnih puzli. Ali sa najbližim kamenolomom koji je više od 10 milja daleko, postavlja se pitanje kako je ovo kolosalno kamenje (i do nekoliko stotina tona teški komadi) dospjelo na svoje sadašnje prebivalište.

Riječ je o području na 4000 metara nadmorske visine, gdje nema stabala koje bi se mogla koristiti kao pomagala, samo trava i nisko raslinje. Postavlja se pitanje kako su strukture napravljene i koja im je namjena bila. Arheolozi kažu da su Puma Punku izgradili Aymara indijanci, a da bi tako nešto postigli trebali su poznavati vještinu pisanja, planiranja, i imati ideju gdje koji dio slagalice ide i kako se će se to sve zajedno uklapati u konačnici. Jedna stvar s kojom su se složili svi arheolozi je da Aymara indijanci nisu poznavali vještinu pisanja, stoga ostaje nejasno kako je moguće da su izgradili sve ovo bez planiranja.

Vrlo interesantno, zapanjujuće, a i razlog zašto Puma Punku privlači tolike teorije o drevnim astronautima je kvaliteta izrade i veličina kamenih blokova. Kameni su blokovi toliko savršen da bi mogli biti dokaz mehaničke obrade i korištenja mehaničkih alata za rezanje blokova. Jedna od platformi ima oko 800 tona, nevjerovatno je glatko ispolirana. Neki blokovi imaju milimetarske utore u sebi, utore koji definitivno nisu mogli biti izdubljeni primitivnim alataima. Iza toga mora stajati drugačija tehnologija. Linije urezane u kamen su savršeno ravne i precizno iste dubine dužinom cijele linije. Izgleda kao da je samo profesionalnim graditeljima bilo dozvoljeno da rade tamo jer je sve toliko pecizno i savršeno da vas tjera zapitate kako je uopće išta od toga moguće. Jedna od interesantnijih stvari je da kamenje koje je tamo korišteno nije od pijeska, nego od granita i diorita. Jedini kamen koji je tvrđi od diorita je dijamant, tako da je jedini način za ovo postići bio dijamantnim alatima.

Zar je tako teško povjerovati da su stanovnici ove drevne civilizacije tako precizno obradili taj kamen ili uopće mogli izgraditi tako nevjerovatne građevine i strukture od tog kamenja.

Dakle, moglo bi se reći da imamo anomaliju, s jedne strane su ljudi koji su navodno bili vrlo primitivni, tek jedan korak ispred kamenog doba, a s druge strane, kolosalne građevine koje mi ne možemo napraviti ni danas, ili možemo, uz velike poteškoće.

Drevni stanovnici našeg planeta sigurno su vidjeli čudnovate događaje, sigurno su bili svjedoci bizarnim događajima koji su iz nekog razloga nestali, ali ostavili nam u nasljedstvo nevjerovatne spomenike kulture koje nas čine da se zapitamo. Ako i razotkrijemo misterij kako su ove građevine izgrađene, odgonetnuli smo samo dio zagonetke. Ostaje nam da otkrijemo zašto su bile izgrađene i u koju svrhu, a to su jednako nerješiva pitanja, pitanja na koja odgovore možda neće biti moguće pronaći ovdje na Zemlji.

Puma Punku


Enlarge this image 














Ovako bi to trebalo izgledati







Tihuanaco











Preuzet tekst

Нема коментара:

Постави коментар