субота, 30. јун 2012.

Maje: 21. decembar 2012. je kraj kalendara a ne sveta






Arheolozi u Gvatemali objavili su danas da su otkrili napis star 1.300 godina, a koji se odnosi na poslednji datum majanskog kalendara. Prema Majanskom kalendaru, 21. decembar ove godine označiće kraj jedne ere - ciklusa dugog pet milenijuma.
Maje, međutim, nisu predvidele da će tog dana biti smak sveta, ističu istraživači, prenose strani mediji. Iz novog napisa se vidi da bi drevna civilizacija slavila taj datum prosto kao kraj jednog ciklusa.
Majanski kalendar podeljen je na baktune – cikluse od 20 katuna, odnosno 144.000 dana, koji su počeli na datum stvaranja Maja. Katun ima 7.200 dana, dakle skoro 20 godina. Trenutni, 13. baktun, okončaće se 21. decembra ove godine, prema našem kalendaru, a taj poslednji dan za Maje bi značio završeni krug stvaranja. Ovo takođe znači početak 14. baktuna.
“Novooktriveni tekst govori nam o drevnoj političkoj istoriji, a ne o proročanstvu. Ukazuje se da je 13. baktun važan kalendarski događaj koji bi drevne Maje slavile, međutim, nema apokaliptičnih predviđanja u vezi tog datuma”, naveo je u saopštenju Marselo Kanuto, direktor Istraživačkog institute Srednja Amerika Univerziteta Tulan.
Nakon otkrića spomenika u Tortugueru u Meksiku, iz 669. godine nove ere, na kome se pominje čuveni datum, neki stručnjaci su smatrali da 21. decembar označava apokalipsu, dok su drugi rekli da predstoji veliki duhovni događaj na svetskom nivou.

Kraljeva kampanja

Istraživači koji ispituju ruševine Maja u La Koroni u Gvatemali otkrili su stepenik na kojem je ispisan pomen poseti Juknomu Jikaku Kaku od Kalakmula, najmoćnijem majanskom lideru u to vreme. Kralj, takođe poznat i kao “Dim jaguarove šape”, pretrpeo je žestoki poraz u bici kraljevine Tikal 695. godine.
Istoričari su dugo pretpostavljali da je kralj poginuo ili bio zarobljen u bici, međutim novootkriveni napis pokazuje drugačije. Kralj je 696. posetio La Koronu, verovatno u pokušaju da sakupi lojalne ljude nakon poraza. U sklopu ove “turneje”, kralj se prozvao “gospodarom 13 katuna”, otkriva urezani natpis.
“Dim jaguarove šape” je vladao krajem 13. katuna. Kako bi njegova vladavina ostala upamćena, on ju je povezao sa drugim 13. ciklusom, 13. baktunom koji završava 21. decembra 2012, smatraju istoričari.
“To je bilo vreme velikih političkih previranja i kralj je smatrao da mora da se poveže sa većim ciklusom vremena, koje završava ove godine”, naveo je u saopštenju Dejvid Stjuart, profesor istorije Univerziteta Teksas.
Povezivanjem sa tim dalekim datumom, kralj je pokušavao da smesti svoja postignuća u veći okvir, kako bi odvratio pažnju sa trenutnih problema.
“Novootkriveni napis govori nam da su Maje u kriznim vremenima koristile svoj kalendar da promovišu kontinuitet i stabilnost, a ne da predvide apokalipsu”, zaključuje i Marsel Kanuto.
Izvor: Blic





Нема коментара:

Постави коментар